Μια ιστοσελίδα για την ενημέρωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πιερίας

Αυτοί, που:

 • με την παρουσία τους στα Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., φροντίζουν να μην λαμβάνονται ποτέ αποφάσεις για σοβαρά θέματα, αναβάλλοντάς τα για το μέλλον με σκοπό να ξεχαστούν.
 • ονομάζουν Γενικές συνελεύσεις τις συναθροίσεις των 5-10 ανθρώπων, και τις χρησιμοποιούν για να παίρνουν τις αποφάσεις, που τους βολεύουν,
 • επικαλούνται τις διαδικασίες, μόνο όταν τους βολεύουν και τις παραβιάζουν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις,
 • αλλάζουν απόψεις ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος ή ανάλογα με το αν το κόμμα, που τους υποστηρίζει, κυβερνά ή βρίσκεται στην αντιπολίτευση,
 • στις Γενικές Συνελεύσεις βρίζουν και απειλούν και δε διστάζουν να έρθουν ακόμη και στα χέρια για να επιβάλλουν τις δημοκρατικές τους απόψεις,
 • χρησιμοποιούν το συνδικαλιστικό τους παρελθόν ως άλλοθι,
 • προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να κατευθύνουν τους συναδέλφους κατά το πώς τους συμφέρει,
 • υποτίθεται ότι, στέκονταν όλα τα χρόνια απέναντι στη Διοίκηση και τώρα, που ο νόμος άλλαξε και τους βολεύει, έσπευσαν να διεκδικήσουν θέσεις Διευθυντών,
 • κατηγορούν τους «ιδεολογικούς» αντιπάλους τους για διαπλοκή και κάνουν ακριβώς τα ίδια, μόλις τους δίνεται η δυνατότητα,
 • προωθούν τους κομματικούς τους φίλους σε θέσεις ευθύνης,
 • είναι υπεύθυνοι για την απαξίωση του συνδικαλισμού,
 • μπερδεύουν την πολιτική και τον κομματισμό με το συνδικαλισμό,
 • φροντίζουν ώστε, οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων να μην εφαρμόζονται,
 • ενώ προέτρεπαν τους συναδέλφους, να παρανομήσουν, απέχοντας από την αυτοαξιολόγηση, οι ίδιοι δεν τόλμησαν να το πράξουν στα σχολεία τους,
 • με φασιστικό τρόπο εμποδίζουν άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις ακόμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις Γενικές συνελεύσεις,

όλοι αυτοί τολμούν να καταγγέλλουν τις αποφάσεις των Γ.Σ., όταν αυτές δεν τους βολεύουν.

Εμείς οι ελεύθεροι εκπαιδευτικοί της Πιερίας δεν υπακούμε σε κανέναν. Δεν επηρεαζόμαστε και δε χειραγωγούμαστε. Ταυτόχρονα όμως δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε και θέλουμε να επηρεάσουμε, να κατευθύνουμε, να χειραγωγήσουμε κανένα συνάδελφο. Οι εποχές, που το κόμμα έπαιζε το ζουρνά και οι συνάδελφοι χόρευαν, έχει περάσει. Όποιοι νομίζουν ότι μπορούν να μας βάλουν σε καλούπια, θα διαπιστώσουν ότι κάνουν λάθος.

Όποιος βλέπει στο πρόσωπό κάθε συναδέλφου μία ψήφο, έχει μείνει στη δεκαετία του 80.

Όποιος νομίζει ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μερικά τηλέφωνα και να μαζέψουμε φίλους, γνωστούς, ομοϊδεάτες, ψηφοφόρους σε μία Γενική Συνέλευση, να τους υπαγορέψουμε τι θα πουν, τι θα σκεφτούν και τι θα ψηφίσουν, μάλλον μας αποδίδει δύναμη πολύ μεγαλύτερη από αυτή, που πραγματικά έχουμε.

Χαιρετίσματα σε όλους τους σκλαβωμένους κομματικοσυνδικαλιστές. Ότι χτυπάτε, αυτό θα δυναμώνει. Θα μας βρείτε απέναντί σας, όπως απέναντι μας βρήκαν και οι προηγούμενοι. Θα βγάζουμε στη φόρα, ότι εσείς θα προσπαθείτε να κρύψετε.

Ξέρουμε ότι, σε όλους εσάς, που ζητάτε άδεια, για να σκεφτείτε και περιμένετε να σας πουν άλλοι ποια είναι η άποψή σας, φαίνεται παράξενο, που εμείς μπορούμε και εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.

Αγαπητέ αναγνώστη, πριν συνεχίσεις την ανάγνωση, καλό είναι να γνωρίζεις τα σχετικά άρθρα του καταστατικού, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τη συνέχεια

Άρθρο 39

 1. Το καταστατικό αυτό μπορεί αναθεωρηθεί ή τροποποιηθεί μόνο με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης, Τακτικής ή Έκτακτης.
 2. Η σύγκληση της καταστατικής Γεν. Συνέλευσης γίνεται ύστερα από απόφαση προηγούμενης Γεν. Συνέλευσης ή πρόταση του Δ.Σ. της Ένωσης που ορίζει και τα άρθρα που κρίνει ότι πρέπει να τροποποιηθούν.
 3. Η Γεν. Συνέλευση που θα προβεί στην τροποποίηση ή αναθεώρηση του καταστατικού πρέπει να απαρτίζεται από το 1/2 των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου και οι κατ’ άρθρο και στο σύνολο του καταστατικού τροποποιήσεις πρέπει να εγκρίνονται από τα 3/4 των παρόντων μελών.

Άρθρο 29.

 1. Οι Τακτικές Γεν. Συνελεύσεις συγκαλούνται με πρόσκληση του Δ.Σ. που ανακοινώνεται στα σχολεία της δικαιοδοσίας της Ε.Λ.Μ.Ε. οκτώ (8) ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα που ορίζεται για την Γεν. Συνέλευση.
 2. Στις προσκλήσεις αναφέρονται η ημερομηνία, ο τόπος, η ώρα και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της Γεν. Συνέλευσης.
 3. Η Γεν. Συνέλευση έχει το δικαίωμα πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης να τροποποιεί την Η.Δ., να διαγράφει ή να προσθέτει θέματα.

Άρθρο 30.

 1. Η Τακτική Γεν. Συνέλευση θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, όταν από τα ταμειακά εντάξει μέλη της παραβρίσκονται το ένα δεύτερο τουλάχιστο συν ένα.
 2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η απαρτία αυτή, η Γεν. Συνέλευση αναβάλλεται και πραγματοποιείται μέσα σε οκτώ (8) ημέρες, με νέα πρόσκληση και με τα ίδια θέματα. Η νέα αυτή Γεν. Συνέλευση θεωρείται ότι έχει απαρτία, με οσαδήποτε μέλη παρόντα.
 3. Όλες οι αποφάσεις των Γεν. Συνελεύσεων παίρνονται με απόλυτη ψηφοφορία (ανάταση χεριού) εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό, ή πρόκειται για προσωπικά ζητήματα ή αv αποφασιστεί διαφορετικά ως προς τον τρόπο ψηφοφορίας από τη Γεν. Συνέλευση.

Άρθρο 31

 1. Η Έκτακτη Γεν. Συνέλευση συγκαλείται:

α) Όταν κρίνεται αναγκαίο από το Δ.Σ.

β) Όταν ζητείται με αίτηση από το 1/4 τουλάχιστο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Ε.Λ.Μ.Ε.

γ) Όταν ανακύπτουν θέματα εμπιστοσύνης προς το Δ.Σ. και εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον το 1/4 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της Γνώσης. Σε αυτή τη Γεν. Συνέλευση προεδρεύει ο πρόεδρος του Ε.Σ. Η απόφαση για έκπτωση του Δ.Σ. λαμβάνεται με τα 3/4 του αριθμού των παρόντων μελών ευρισκομένων σε απαρτία (1/2).

Αν η Γεν. Συνέλευση δε βρίσκεται σε απαρτία συγκαλείται δεύτερη Γεν. Συνέλευση μέσα σε οκτώ (8) ημέρες με το ίδιο θέμα. Αν και πάλι δεν έχει απαρτία (1/2) ματαιώνεται και δε συγκαλείται τρίτη.

 1. Η Έκτακτη Γεν. Συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη σύγκλησή της με πρόσκληση στα μέλη της Ένωσης και εφόσον παρευρίσκονται τα μισά (1/2) από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη· Εάν δεν υπάρχει απαρτία συγκαλείται δεύτερη μέσα σε 5 ημέρες η οποία πραγματοποιείται με οσαδήποτε μέλη παρόντα.

Η διαδικασία Καθορισμού των θεμάτων της Η.Δ. για τις τακτικές συνελεύσεις ισχύει και για τις έκτακτες.

 1. α) Όταν συγκαλείται η έκτακτη Γεν. Συνέλευση υστέρα από αίτηση των μελών της, ο χρόνος σύγκλησής της καθορίζεται από τα μέλη που τη συγκαλούν στα χρονικά όρια των 10 – 20 ημερών.

β) Τα θέματά της Η.Δ. καθορίζονται από εκείνους που συγκαλούν την Έκτακτη Γεν. Συνέλευση.

Τα γεγονότα

Στις 14 Μαΐου, την ημέρα των εκλογών των αντιπροσώπων για το 17ο συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε., στη Γενική Συνέλευση, που προηγήθηκε, προτάθηκε από συνάδελφο, να πραγματοποιηθεί καταστατική Γενική Συνέλευση, με σκοπό να τροποποιηθεί το άρθρο 11 του καταστατικού, που προβλέπει ότι η θητεία του Δ.Σ. είναι 2ετής. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των παρόντων.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., σε επόμενη συνεδρίαση του αποφάσισε, όπως είχε υποχρέωση (άρθρο 39, παράγραφοι 1 και 2), να προκηρύξει καταστατική Γενική Συνέλευση στις 17/6 ημέρα Τετάρτη με θέμα αλλαγή του καταστατικού. Γνωρίζοντας όμως ότι ήταν πολύ δύσκολο να υπάρχει απαρτία (παρουσία 351 οικονομικά τακτοποιημένων μελών), αποφασίστηκε ομόφωνα ότι, σε περίπτωση μη απαρτίας, που ήταν και το πιθανότερο, θα συζητούνταν και το θέμα των ομάδων, που «ταλαιπωρεί» το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. εδώ και τουλάχιστον 3 μήνες.

Στις 10/6 αποστέλλεται σχετικό email στα σχολεία και στα Μ.Μ.Ε., που ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη καταστατική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 15/6 με θέμα την αλλαγή του καταστατικού, τονίζοντας ότι θα συζητηθεί και το θέμα των ομάδων. Στο ίδιο email αναφέρεται (όπως πάντα) ότι, σε περίπτωση μη απαρτίας (παρουσία του 50% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών), η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 17/6 στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα (αφού θεωρείται ότι θα έχει απαρτία, με οσαδήποτε μέλη παρόντα).

Την Τρίτη 16/6 αποστέλλεται 2ο email, που υπενθυμίζει τη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης 17/6.

Την Τετάρτη 17/6 ξεκινά η Γενική Συνέλευση με καθυστέρηση μιας ώρας περίπου. Παρόντες είναι 25 περίπου συνάδελφοι, αριθμός πολύ μικρός, αλλά μεγαλύτερος από τις περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις, που έχουν προηγηθεί και στις οποίες έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Γίνεται συζήτηση για την αλλαγή του καταστατικού, αλλά λόγω μη ύπαρξης της προβλεπόμενης από το καταστατικό απαρτίας (άρθρο 39, παράγραφος 3) δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση. Γίνεται όμως και συζήτηση για την ομαδοποίηση των σχολείων.

Το πολύ σοβαρό θέμα των ομάδων έχει τεθεί επανειλημμένα στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., έχουν εκδοθεί σχετικά ενημερωτικά δελτία και έχει ζητηθεί πολλές φορές από τους συναδέλφους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ανταποκρίθηκαν μόνο οι συνάδελφοι από το Γυμνάσιο της Ρητίνης, δύο ομάδες συναδέλφων από τα σχολεία της Κονταριώτισσας και 2-3 μεμονωμένοι συνάδελφοι.

Να τονιστεί ότι την ώρα της πραγματοποίησης της Γ.Σ. γνωρίζουν όλοι οι παρόντες ότι, έχουν ανακοινωθεί οι μεταθέσεις και άρα επείγει η ομαδοποίηση των σχολείων διότι με βάση αυτή θα πρέπει να βγουν τα νέα κενά, να κριθούν οι υπεραριθμίες και να γίνουν οι καινούργιες οργανικές και λειτουργικές τοποθετήσεις.

Γνωρίζουν επίσης ότι, λόγω της παραίτησης της Γενικής Γραμματέως από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., θα πρέπει να ακολουθήσει ανασύσταση του Δ.Σ., πριν από την οποία δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση για οποιοδήποτε θέμα, ούτε για τις ομάδες των σχολείων, εννοείται.

Γνωρίζουν επίσης όλοι ότι, από τις εκλογές της Ε.Λ.Μ.Ε. και μετά, στην πραγματικότητα η Ε.Λ.Μ.Ε. λειτουργεί χωρίς Γραμματέα, λόγω της άρνησης των υπολοίπων παρατάξεων να αναλάβουν την ευθύνη αυτής της θέσης. Και τέλος γνωρίζουν όλοι ότι, κάθε προηγούμενη προσπάθεια ανασύστασης του Δ.Σ. έχει διαρκέσει από 15 μέρες μέχρι 1 μήνα. Επομένως το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. δεν είναι σε θέση να καταλήξει σε καμία πρόταση για τις ομάδες, όπως άλλωστε και τους 3 προηγούμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εκπρόσωπος της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών προσδιόρισε τα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την ομαδοποίηση των σχολείων, αλλά δεν κατέθεσε καμία πρόταση ομαδοποίησης. Αντίθετα η Α.Α.Κ. κατέθεσε τη δική της πρόταση ομαδοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ντελής Μιχάλης δηλώνει ότι, ό ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης και θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει από την Ε.Λ.Μ.Ε. σχετική πρόταση, την οποία προτίθεται να στηρίξει.

Ένας από τους παρόντες συναδέλφους, που δεν έχει καμία σχέση με την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, πρότεινε την ομαδοποίηση των τεσσάρων ομάδων (και η οποία τελικά υπερψηφίστηκε).

Δεδομένων των συνθηκών ο Μιχάλης Ντελής παίρνοντας το λόγο έκανε έκκληση στην Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, να μην προχωρήσει σε απόφαση για τις ομάδες (!!) με τόσο μικρό αριθμό παρόντων. Προφανώς εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των παρόντων, δεν ήταν συνάδελφοι με προσωπικότητα και άποψη για το θέμα, αλλά μέλη του κοπαδιού, που ονομάζεται Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά επί 2 ώρες μόνο και μόνο για υπερψηφίσουν την πρόταση της Κίνησης, που ποτέ δεν κατατέθηκε.

Η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών αποδέχτηκε την πρόταση του Μ. Ντελή, με την προϋπόθεση, να καθοριστεί, ποιος θα είναι από εδώ και πέρα ο ελάχιστος αριθμός παρόντων στις Γ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., ώστε να λαμβάνονται «νόμιμες» αποφάσεις και να τηρηθεί με αυστηρότητα στο μέλλον. Επί της πρότασης αυτής δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από καμία άλλη παράταξη!!

Στη συνέχεια υπήρξαν τρεις προτάσεις:

 1. Πρόταση της Α.Α.Κ.: Να μη ληφθεί απόφαση για τις ομάδες, αλλά να συγκεντρωθούν οι προτάσεις, που ακούστηκαν και να τεθούν υπόψη του Δ.Σ., που θα κληθεί να λάβει τη τελική απόφαση.
 2. Πρόταση της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών: Να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση από τη Γ.Σ., η οποία να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς το Δ.Σ. Αν όμως μετά την προσπάθεια ανασύστασης του Δ.Σ., που θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα, δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η απόφαση αυτή να είναι δεσμευτική και να κατατεθεί στο ΠΥΣΔΕ.
 3. Πρόταση συναδέλφου από τους παρόντες: Να βγει συγκεκριμένη απόφαση από τη Γ.Σ., η οποία να κατατεθεί στο ΠΥΣΔΕ ως πρόταση της Ε.Λ.Μ.Ε.

Στην ψηφοφορία, που ακολούθησε, υπερψηφίστηκε η τρίτη πρόταση και τότε η Α.Α.Κ. αποδεχόμενη (!) το αποτέλεσμα και σεβόμενη τις δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησε (!) προκειμένου να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία!!

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Υ.Γ.: Τα μέλη της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης Α.Α.Κ., κατά δήλωσή τους, έχουν και άλλους τρόπους να πετύχουν αυτό, που θέλουν και το έπραξαν με τη στάση του αιρετού τους στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ. Λεπτομέρειες στην ανακοίνωση του αιρετού της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, που θα ακολουθήσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: