Μια ιστοσελίδα για την ενημέρωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πιερίας

Άλλο ένα συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε. το 17ο κατά σειρά έλαβε τέλος. Πέρασε κι έφυγε. Κομματικές αντιπαραθέσεις, μεγάλα λόγια, επαναστατικά, ύβρεις, απειλές, προσβολές και στο τέλος ένα στρογγυλό μηδέν. Το 17ο Συνέδριο δεν κατέληξε σε αποφάσεις, γιατί καμία από τις προτάσεις, που κατέθεσαν οι κομματικές παρατάξεις, δηλαδή το 99% των συνέδρων, δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι προτάσεις όπως:

 • αύξηση μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα
 • άρση της βαθμολογικής καθήλωσης (ακώλυτη βαθμολογική προαγωγή)
 • επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στην προηγούμενη κατάσταση
 • κάλυψη των κενών με διορισμούς
 • πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • αύξηση των δαπανών για την παιδεία

που λίγο ως πολύ υπήρχαν στα λεγόμενα «πλαίσια» όλων των παρατάξεων δεν υπερψηφίστηκαν, αφού οι κομματικοί εκπρόσωποι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις και τα ψυχολογικά τους προβλήματα και καταλήξουν σε μια ενιαία πρόταση, που να ενώσει τον κλάδο. Αντίθετα υπερίσχυσε ο νόμος της ζούγκλας, το δίκιο όχι του εργάτη, αλλά αυτού, που βγάζει τις πιο δυνατές κραυγές, σαν τον ταρζάν ένα πράμα.

Έτσι μπροστά στην αδυναμία των αγρίων να συμφωνήσουν, επικαιροποιήθηκαν τα συμπεράσματα του 16ου συνεδρίου, που με τη σειρά τους αποτελούσαν συνέχεια των συμπερασμάτων του 15ου συνεδρίου κ.ο.κ. Οπότε λογικά δεν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί το 18ο συνέδριο, αφού τα συμπεράσματά του θα είναι συνέχεια των συμπερασμάτων του 17ου (ντήλι ντήλι ντήλι, που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντήλι).

Ίσως είναι ευκαιρία, να καταργηθούν αυτά τα ανόητα συνέδρια, οπότε η Ο.Λ.Μ.Ε. θα μπορέσει να εξοικονομήσει το ποσό των 100.000 € ανά συνέδριο (!!), δηλαδή τις συνδρομές 10.000 συναδέλφων. Πολύ περισσότερο, αφού η Ο.Λ.Μ.Ε. δε στάθηκε ικανή ούτε να παρουσιάσει απολογισμό πεπραγμένων για την τελευταία θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. τη διετία, που πέρασε.

Προφανώς, για να μπορεί η Ο.Λ.Μ.Ε. να διοργανώνει αυτές τις πολυέξοδες φιέστες, σύσσωμο το Διοικητικό της Συμβούλιο πρότεινε την αύξηση της συνδρομής για τη Ο.Λ.Μ.Ε. στα 15 € ανά έτος, από 10 €, που είναι σήμερα (αύξηση 50%). Σε μια περίοδο, που ο κόσμος υποφέρει και δεν γνωρίζουμε αν οι μισθοί μας το επόμενο διάστημα θα καταβάλλονται σε ευρώ, σε δραχμές ή σε bit coins, οι ΣΥΝ.Ε.Κ., η κομματική συνδικαλιστική παράταξη, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η μοναδική (ευτυχώς) παράταξη, που στήριξε αυτή την ανόητη πρόταση. Προφανώς υπερίσχυσε η λογική, καλύτερα να παίρνουμε πολλά από λίγους (τους δικούς μας) παρά λίγα από πολλούς. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, οι μάγκες, επαγγελματίες συνδικαλιστές προτιμούν ένα μικρό κοπάδι … εε συγνώμη, ένα ολιγομελές συνδικάτο, για να μπορούν να το ελέγχουν. Χρειάστηκαν βέβαια απανωτές ψηφοφορίες και καταμετρήσεις, προκειμένου να επικρατήσει η φωνή της λογικής.  

Αξίζει να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, που έλαβε χώρα την Πέμπτη 5/7, κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας συνεδρίασης, που υποτίθεται θα οδηγούσε στην ψήφιση των προτάσεων. Κάποια στιγμή, περί την πρώτη πρωινή ώρα και ενώ «συζητούνταν» εν μέσω απίστευτης οχλοβοής και σύμφωνα με τους νόμους της ζούγκλας το εκπαιδευτικό θέμα του δημοψηφίσματος, «εισέβαλε» στο συνεδριακό χώρο ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, πήρε το μικρόφωνο (ο θρασύς) και είπε:

«Καταλαβαίνω ότι ο καθένας από εσάς προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του στους άλλους υψώνοντας τη φωνή, όμως το ξενοδοχείο έχει και άλλους πελάτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται. Άλλωστε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έπρεπε να είχατε τελειώσει από τις 11:00. Θα παρακαλέσω να κατέβουν οι τόνοι και να χαμηλώσει η ένταση στα μικρόφωνα. Είστε και εκπαιδευτικοί».

Μαύρο φίδι, που τον έφαγε. Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς με λόγια το πανδαιμόνιο, που ακολούθησε. Τι βρισίδι έφαγε ο ταλαίπωρος δεν λέγεται. Και βέβαια δεν τόλμησε να ξαναεμφανιστεί μέχρι τις πέντε το πρωί, που τελείωσε η συνεδρίαση. Την επόμενη φορά, που θα του περάσει από το μυαλό να ξανακάνει παρατήρηση σε «εκπαιδευτικούς» θα το σκεφτεί δυο φορές.

Και όμως όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν υγιείς ανεξάρτητες, ακομμάτιστες φωνές, οι οποίες δυστυχώς (προς το παρόν) προέρχονται μόνο από την επαρχία. Σε Κατερίνη, Σέρρες, Βόλο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Θήβα, Λειβαδιά, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Κομοτηνή, Λαμία, Σπάρτη, Χανιά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις οι ανεξάρτητες, ακομμάτιστες φωνές δυναμώνουν. Εσείς στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα Λάρισα, Γιάννενα, Ηράκλειο τι περιμένετε; Ως πότε θα μένετε δεμένοι στα κομματικά άρματα; Είναι καιρός να παραμερίσουμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, που ντροπιάζουν τον κλάδο και με τη συμπεριφορά τους μετατρέπουν τη λέξη συνδικαλιστής σε βρισιά.

Για την ιστορία παραθέτουμε την πρόταση των Ανεξάρτητων Ενωτικών Κινήσεων (οι ανεξάρτητες φωνές, που λέγαμε), η οποία ΔΕΝ ψηφίστηκε από τους συνέδρους του 17ου συνεδρίου της Ο.Λ.Μ.Ε.

 

 1. Να τοποθετηθεί μόνιμο προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη σε κάθε σχολική μονάδα είτε από διοικητικούς υπαλλήλους είτε από εκπαιδευτικούς, που αδυνατούν για λόγους υγείας να ασκήσουν διδακτικό έργο ή που επιθυμούν να ασκούν διοικητικά καθήκοντα.
 2. Να γίνει μείωση διδακτικού ωραρίου Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, ώστε να μπορούν να ασκούν καλύτερα το διοικητικό τους έργο και να μειωθεί το βάρος, που επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί.
 3. Κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στις δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες. Καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού συνολικών απουσιών, που μπορεί να κάνει ο μαθητής στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
 4. Να αποσπώνται οι σύζυγοι εκπαιδευτικών λόγω συνυπηρέτησης, όπως συμβαίνει με τους δικαστικούς και τους στρατιωτικούς.
 5. Να μπορούν να αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής και σε σχολεία άλλων τύπων.
 6. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά.
 7. Άμεση και πλήρης νομική υποστήριξη από την Ο.Λ.Μ.Ε. στους αιρετούς των Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και στις κατά τόπους Ε.Λ.Μ.Ε.
 8. Να δοθεί η αρμοδιότητα στα Π.Υ.Σ.Δ.Ε. να απαλλάσσουν τους αδυνατούντες εκπαιδευτικούς, με αίτησή τους, από το διδακτικό τους έργο και να τους αναθέτουν διοικητικό έργο, προφυλάσσοντας έτσι και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

 Γιώργος Βαρδακώστας

Εκπαιδευτικός ΠΕ 04.01

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: